PhotoMuseum.nl

19th century photography

Foto Den Haag Bezuidenhout M. Hille

Omschrijving

Den Haag Bezuidenhout . Lithographie door C.C.A. Last naar foto van Maria Hille . Rond 1860. In dezelfde periode dat Alexandrine Tinne haar foto's van Den Haag maakte (rond 1860) werkte er in die stad ook Nederlands eerste professionele fotografe: Maria Hille. Maria Hille werd geboren in 1827 in Rhanderfehn bij het Duitse Hannover. In 1853 kwam ze naar Nederland, samen met haar man Claus Pruter die ook fotograaf was. In Groningen begonnen ze een atelier. Na een kort verblijf in Amsterdam vestigde het echtpaar zich in 1857 in Den Haag en startte daar het atelier 'M. Hille en Comp.' aan het Buitenhof. Het atelier staat dus op naam van Maria. De specialiteit van Maria Hille was het stadsgezicht. Met de opkomst van de architectuur (de foto's vormden een goede reclame) en het toerisme (de ansicht) was er veel vraag naar dit soort foto's. De foto's van Maria werden alom gewaardeerd. Zo werden twaalf van haar foto's geplaatst in het 'Photographisch Album van 's Gravenhage en Scheveningen' dat in 1860 in Den Haag werd uitgegeven. Opvallend aan het album is dat er enkele foto's in staan die erg lijken op die van Alexandrine Tinne. Het zou kunnen dat Alexandrine les heeft gehad van Maria Hille.

Prijs

€ 140,00

Interesse?

Stuur een e-mail naar [email protected].Den Haag Bezuidenhout . Lithographie door C.C.A. Last naar foto van Maria Hille . Rond 1860.  In dezelfde periode dat Alexandrine Tinne haar foto's van Den Haag maakte (rond 1860) werkte er in die stad ook Nederlands eerste professionele fotografe: Maria Hille. Maria Hille werd geboren in 1827 in Rhanderfehn bij het Duitse Hannover. In 1853 kwam ze naar Nederland, samen met haar man Claus Pruter die ook fotograaf was. In Groningen begonnen ze een atelier. Na een kort verblijf in Amsterdam vestigde het echtpaar zich in 1857 in Den Haag en startte daar het atelier 'M. Hille en Comp.' aan het Buitenhof. Het atelier staat dus op naam van Maria.
De specialiteit van Maria Hille was het stadsgezicht. Met de opkomst van de architectuur (de foto's vormden een goede reclame) en het toerisme (de ansicht) was er veel vraag naar dit soort foto's.
De foto's van Maria werden alom gewaardeerd. Zo werden twaalf van haar foto's geplaatst in het 'Photographisch Album van 's Gravenhage en Scheveningen' dat in 1860 in Den Haag werd uitgegeven. Opvallend aan het album is dat er enkele foto's in staan die erg lijken op die van Alexandrine Tinne. Het zou kunnen dat Alexandrine les heeft gehad van Maria Hille.