PhotoMuseum.nl

19th century photography

Foto Zaandam Opening Wilhelminasluis 1903

Omschrijving

Zaandam opening Wilhelminasluis 1903 . De Groote Sluis. Foto August W. Vogt. Amsterdam. Fototype. DGZ Halfmat, Gelatine Zilverdruk. Op karton. Afm. 11x15 cm. Zaanstreek. Opening. Water. Geschiedenis. In de Hoge Dam waren in 1722 sluizen gebouwd, die gaandeweg te klein werden. Voor de grote schepen werd een overtoom aangelegd. Door de aanleg van het Noordzeekanaal tussen 1879 en 1884, met name het graven van Zijkanaal G, en door de groeiende industrie langs de Zaan werden grotere sluizen noodzakelijk. De Duikersluis en de Kleine Sluis werden vervangen. De start was in 1900. De eerstesteenlegging geschiedde in de zomer van 1902 door wethouder Latenstein. Bij de gedenksteen werd een koker met een gedicht van de hand van een van de architecten, J.G. van Niftrik ingemetseld[4]:

Prijs

€ 80,00

Interesse?

Stuur een e-mail naar [email protected].Zaandam opening Wilhelminasluis 1903 . De Groote Sluis. Foto August W. Vogt. Amsterdam. Fototype. DGZ Halfmat,  Gelatine Zilverdruk. Op karton. Afm. 11x15 cm. Zaanstreek. Opening. Water.
Geschiedenis. In de Hoge Dam waren in 1722 sluizen gebouwd, die gaandeweg te klein werden. Voor de grote schepen werd een overtoom aangelegd. Door de aanleg van het Noordzeekanaal tussen 1879 en 1884, met name het graven van Zijkanaal G, en door de groeiende industrie langs de Zaan werden grotere sluizen noodzakelijk.
De Duikersluis en de Kleine Sluis werden vervangen. De start was in 1900. De eerstesteenlegging geschiedde in de zomer van 1902 door wethouder Latenstein. Bij de gedenksteen werd een koker met een gedicht van de hand van een van de architecten, J.G. van Niftrik ingemetseld[4]: