Stad & Land Y t/m Z

67 foto's. Laatste update op 24-05-2024.

Welkom op de afdeling oude foto's van steden en dorpen. In deze zalen A t/m Z vindt u vintage foto' , originele Nederlandse stads- en dorpsfoto's van voor 1900. De meeste foto's van 1860-1895 zijn op papier en van het albumentype, dat betekent dat het papier met albumine ofwel een eiwitpapje is bestreken. Er zijn ook andere gelei-achtige papjes dan eiwit mogelijk, zoals collodium en gelatine, die ook lekker uitstrijken op glas of papier. aan het albuminepapje word een lichtgevoelige stof toegevoegd en dat is vrijwel altijd een zilverzout. Zilverzouten worden onder invloed van licht extreem snel zwart. Op dat gegeven, een gelei met één of andere lichtgevoelig zilverzout, berust bijna de gehele analoge fotografie. Fixeren is nog nodig om het proces op tijd te stoppen en de afbeelding te behouden. Kijk ook eens bij de afdeling ' Help, waar is dit.' Misschien weet u wel waar dit is. Veel plezier en laat af en toe een berichtje achter. Groet Rob Wagenaar. Vintage photography, albumentype , oude foto's

IJsselmuiden Betreft zeer waarschijnlijk ook IJsselmuiden net als Zoekplaatje 1973, zie zoekplaatjes.nl.

IJsselmuiden

Ijsselmuiden Boerderijtjes aan de Rondeweg in IJsselmuiden. zie beeldbank Kampen.
Website: http://www.gemeentearchiefkampen.nl/gak/database/a [...]Ijsselmuiden: achterkant ongeveer Plasweg 5 tegenover de Kortesteeg. De bomen uiterst rechts staan dan aan de Rondeweg. Het bouwland waar de fotograaf op staat lijkt behoorlijk lager dan het terrein om het boerderijtje. Dit is tegenwoordig nog steeds zo. Links net buiten de foto zou dan de Koekoeksweg zijn.
Website: https://www.google.nl/maps/@52.5705744,5.9355082,3 [...]. Dank E.Petter voor oplossing.

Ijsselmuiden Rondewe...

Groep Soldaten waarschijnlijk bij Kamp Zeist met veldkok rond 1890. Fotograaf onbekend

Soldaten met veldkok...

Straatweg van Zwammerdam naar Bodegraven. Datering rond 1900. Fotograaf August F.W. Vogt Amsterdam (1871_1922). Fototype Matte gelatine-zilvertype goud getoond. Op karton. Foto 11 x 15 cm. Om onduidelijke redenen staat er achterop het karton nog vermeld Motto Brenta.

Straatweg van Zwamme...

Zaandam kabinetkaart rond 1880

Zaandam

Zaandam Binnenzaan photogravure/ lichtdruk van R. Kleinmann &co Zaandam

Zaandam Binnenzaan

Zaandam Dam Photogravure/lichtdruk Kleinmann & Co Haarlem

Zaandam Dam Kleinman...

Zaandam opening Wilhelminasluis 1903 . De Groote Sluis. Foto August W. Vogt. Amsterdam. Fototype. DGZ Halfmat, Gelatine Zilverdruk. Op karton. Afm. 11x15 cm. Zaanstreek. Opening. Water.
Geschiedenis. In de Hoge Dam waren in 1722 sluizen gebouwd, die gaandeweg te klein werden. Voor de grote schepen werd een overtoom aangelegd. Door de aanleg van het Noordzeekanaal tussen 1879 en 1884, met name het graven van Zijkanaal G, en door de groeiende industrie langs de Zaan werden grotere sluizen noodzakelijk.
De Duikersluis en de Kleine Sluis werden vervangen. De start was in 1900. De eerstesteenlegging geschiedde in de zomer van 1902 door wethouder Latenstein. Bij de gedenksteen werd een koker met een gedicht van de hand van een van de architecten, J.G. van Niftrik ingemetseld[4]:

Zaandam Opening Wilh...

alb type 13,5 x 10. kabinetkaart.

Zaandam plm 1880

Zaandam Tweede Valdeursloot Photogravure Lichtdruk Kleinmann& co Haarlem

Zaandam Tweede Valde...

Zaandam Westzijde met winkel van J.B.Thies manufacturen. Rechts daarnaast oude pastorie Nederlandse Hervormde Gemeente tegenover de Bullekerk. Later ambtswoning der burgemeester.

Zaandam Westzijde

Zaandam Westzijde Photogravure/lichtdruk Kleinmann & Co

Zaandam Westzijde Kl...

Zaanstreek weg naar 't Kalf langs den Poel. Buurtschap 't Kalf. Zaagmolens , Houtopslag boerderij. Noord Holland aan het water. Foto 1903 door fotograaf August F.W. Vogt Amsterdam.(1871-1922 11x15 cm. Fototype mat Gelatine- zilverdruk goudgetoond.

Zaanstreek 't Kalf D...

met molens Dienst Jacobs Vogelstruis, Balkenzager Grauwe Eend, Huisman, Gebroeders plm 1880, Alb. type 13,5 x 10 cm

Zaanstreek Westzijde...

Zaltbommel brug in aanbouw 1866 Foto Pieter Oosterhuis.

Zaltbommel brug 1866

Zaltbommel brug in aanbouw mei 1868 Foto Pieter Oosterhuis

Zaltbommel brug 1868

Zaltbommel Nonnenstraat met rechts het Maarten van Rossemhuis. De fotograaf is Joh. van Rijn die enige tijd van 1900-1902 in Zaltbommel verbleef in de Koningstraat. Niet meer in bezit Photomuseum.nl.

Zaltbommel Nonnenstr...

Zeddam, boerenwoningen, RK Kerk, kerktoren en beltmolen. Bovendorpstraat. Glasplaat negatief. Fotograaf onbekend.

Zeddam Toren molen

Glasplaat negatief Zeddam. Oswalduskerk.De rooms-katholieke Sint-Oswalduskerk bevindt zich in het dorp Zeddam, een deel van de gemeente Montferland in de Gelderse regio Liemers. De kerk, gelegen in het Bovendorp, is de enige Nederlandse parochie met Sint-Oswaldus als beschermheilige.

Geschiedenis
De vroegst bekende vermelding van een Zeddamse kerk stamt uit 1145. Waarschijnlijk is ze ouder en mogelijk gesticht ten tijde van Willibrord. De Sint-Oswaldus was kerspelkerk voor de Berghse buurtschappen Braamt, Kilder, Azewijn, Lengel, Stokkum, Wijnbergen en ook 's-Heerenberg en Wehl. Geleidelijk werden er overal bijkapellen gesticht. Wehl is vóór 1247 een zelfstandige parochie geworden, 's-Heerenberg in 1399. Naast Zeddam horen alleen nog Vethuizen en Vinkwijk nog tot de parochie Zeddam, in de andere plaatsen kwamen ook zelfstandige parochies.

Zeddam Oswalduskerk

Zeist kindertehuis Bethanie . Carte de visite. rond 1880

Zeist Bethanie Kin...

Zeist Tweede Dorpsstraat rond 1875. Vroegste cdv van Zeist, Links Huis Klein Beek en Royen na de verbouwing , zie de foto hiernaast . Verderop links, achteraan in de straat, de muur bij tuin van de Villa van de dames Walkart. Rechts Stalhouderij tegenwoordig restaurant First. Foto vermoedelijk genomen vanwege een van de eerste telgraafpalen in Zeist, midden in beeld .

Zeist 2e Dorpsstraat...

Zeist Tweede Dorpstraat pand rechts van Beek & Royen.

Zeist 2e Dorpstraat

Zeist Antonlaan hoek Middellaan. Huis versierd ivm inhuldiging van kon. Wilhelmina. Hr George Becker en echtgenote met zoon Henk. Dan Jo en Rijk van Rheenen. en 3 jongens van Tellingen Anton Jo en Guus.Collectie G. Kleinhans

Zeist Antonlaan

Zeist Kerk Broedergemeente. Broederplein1898 foto fa. Kraal Albumentype

Zeist Broedergemeent...

Zeist Broederplein 21 rond 1890 Coll. Kleinhans

Zeist Broederplein 1...

Zeist, Donkerelaan, Slotlaan. Villa Midden hoeve, tegenover het Walkartpark , alwaar woonachtig de Dames de Geer. Drie dames met voorschort, waarvan één vermoedelijk van Surinaamse herkomst. Twee donkere kleuters. rond 1880. Mogelijk is hier een relatie met de Hernhutters/Broedergemeente in Zeist of Suriname. Rails van paardentram.

Zeist Donkerelaan ca...

Zeist Huize Choisy , Slotlaan Zeist, rond 1875 . Detail Stereofoto . Huize Choisy was gelegen aan de Slotlaan tussen de Tweede Hogeweg en de Woudenbergseweg . We kijken hier dus naar het noorden, richting busstation. Foto genomen nog voor de aanleg van de paardentram.

Zeist Huize Choisy r...

Kabinetcard photo Kraal

Zeist Krullelaan 189...

Zeist Lageweg rond 1890. We kijken vanaf het Rond via de Lageweg richting de Waterigeweg. Daar lag toen nog een bruggetje over de sloot. Collectie G. Kleinhans

Zeist Lageweg

zilverbromide 9x12

Zeist Middenhoeve

Zeist 1875 vroege kabinetkaart van Hotel Middenhoeve aan de Donkere Laan , tegenwoordig Slotlaan

Zeist Middenhoeve

Zeist Montaubansteeg , later de Montaubanstraat, maar daarvoor de Heuvelsteeg. Het woord 'steeg' staat hier voor stijging. De Heuvelsteeg was een drijfpad voor het vee naar de heidevelden richting Soesterberg. Vanuit de potsttallen (putstallen) en vanaf de Brink werd het vee de Heuvelsteeg opgedreven, de Heuvelsteeg liep naar deVoorheuvel, de Heuvel en de Bergweg richting Soesterberg en Amersfoortse Berg. Kabinet kaart, foto Bruining Arnhem

Zeist Montaubansteeg...

Zeist Nooitgedacht Herenlaan. N.B. Foto niet in bezit Photomuseum.nl Herkomst http://www.Oudseyst.nl. Waarvoor dank

Zeist Nooitgedacht

Zeist Oude Kerk detail stereofoto . datering rond 1875

Zeist Oude Kerk a.z.

carte de visite anomiem

Zeist oude stadhuis

Zeist, Slotlaan, voorheen Donkere Laan. Middenhoeve . Deze buitenplaats heeft gelegen tussen de buitenplaats Beukenrode en de Nieuwe Societeit op de hoek van de 2e Hogeweg te Zeist.
Ontstaan	Deze buitenplaats werd in 1850 gebouwd.
Geschiedenis	Christiaan Hartwigsen, schilder, en Gerrit Meerdink, metselaar, in Zeist kopen een stuk grond aan de Donkere Laan (de huidige Slotlaan) op 25 september en 9 oktober 1850. Hierop bouwen zij de buitenplaats. Deze wordt dan voor f. 16.000,-- verkocht aan jkvr. Magdalena Theodora Caroline de Geer en haar zuster jkvr. Jacoba Gijsberta de Geer.
Na het overlijden van jkvr. Magdalena Theodora Carolina de Geer op 17 april 1869 gaat de buitenplaats over in eigendom naar jhr. mr. Egbert Lintelo de Geer. Opvallend, op de foto staat links een donkere bediende , vermoedelijk een Surinaamse met twee donkere kinderen. Zij zijn waarschijnlijk in Zeist gekomen via de Herhutters en Broedergemeente Zeist .

Zeist Slotlaan

Zeist Tennisgezelschap omgeving Lyceumkwartier rond 1910

Zeist tennisgezelsch...

Zeist Tweede Dorpsstraat hoek Het Rond, Huis van de Dames Walkart rond 1870. CDV. Fotograaf onbekend. Foto niet in bezit van Photomuseum.nl

Zeist Tweede Dorpsst...

Zeist Utrechtseweg Oude Kerk Albumenfoto 1898 Ph. Kraal

Zeist Utrechtseweg

Zeist Verlengde Slotlaan 15 . Huize de Lawick rond 1915 Deze foto valt op basis van datering na 1900 buiten het verzamelgebied van Photomuseum.nl Tijdelijke plaatsing Copyright http://www.onbekendinnederland.nl Waarvoor dank.

Zeist Verlengde Slot...

Zeist Waterigeweg Hoek Eerste Dorpstraat. We kijken naar het zuidwesten in de Waterigeweg. Links daarvan loopt een watergang naar de Grift. Aan het eind van de huizenrij ligt het bedrijf van van Ekdom beurtvaarders op Utrecht via de  Grift. Iets daarachter links ligt het bruggetje naar de huidige Lageweg. Toen nog een pad. Collectie G. Kleinhans.

Zeist Waterigeweg

Zetten Villa Spoorzicht. Glasplaat negatief, 13 x 18 cm . Afkomstig uit doos pet 10 glasplaten uit Omgeving Zetten, Heumen , Elst Betuwe en Arnhem Rijnkade. De fraaie villa 'Spoorzicht' aan de Wageningsestraat 36 te Zetten. De villa werd werd gebouwd in 1897/1898 in opdracht van de rentmeester B.C.Verhagen uit Andelst. Achtereenvolgende eigenaren waren de families Sipman (Hemmen), De Leeuw, D.N.Tap jr., Visser-Koyck en Leeuwenburgh. Een tekening van dit fraaie pand bevindt zich in het archief van de gemeente Overbetuwe dossiernummer 2020 (voormalige gemeente Valburg). De villa werd tot veler ergenis in 1988 gesloopt.

Zetten Villa Spoorzi...

Zetten, Zandweg, Dorpsstraat, Hoofdstraat .Glasplaat negatief 13x18 cm. rond 1900

Zetten, Zandweg, Dor...

Zuiderhavenpoort, cabinetcard. kabinetkaart.

Zierikzee 1890

Zierikzee. Karnemelksevaart. Glasplaat positief. Kade en huisjes. Foto: Gecertificeerd Amateur fotograaf A.P.C. van Son, toen medicus in Haarlem. Aanlegplaats voor de kloetschuitjes (platbomers) met produkten uit Schouwen, waaronder meekrap. De vaart is in 1919 gedempt.

Zierikzee Karnemelks...

Zierikzee Nobelpoort . Glasplaat positief. fotograaf A.P.C. van Son Haarlem. rond 1908. De Nobelpoort is een van de drie overgebleven stadspoorten van de stad Zierikzee, in de Nederlandse provincie Zeeland. De poort is landinwaarts gesitueerd en dateert uit het midden van de 14e eeuw. De herkomst van de naam is onduidelijk. Voor de poort lag oorspronkelijk een ophaalbrug. Tot 1866 werden de poorten iedere avond gesloten.

Zierikzee Nobeltoren...

Zoelmond gemeente Beusichem, Dorpstraat 3-5. Gelderland, de Betuwe. Links huis OLPODA: "Ons liefste plekje op deze aarde". Links mogelijk rails paardentram.

Zoelmond gem. Beusic...

Zuidbroek foto Sanders en Zoon Groningen

Zuidbroek Foto Sande...

Zuidbroek foto Sanders en Zoon. KABINETKAART.

Zuidbroek Foto Sande...

Zuidwolde pastorie rond 1900 12x17 cm . Onverharde weg.

Zuidwolde Pastorie

Zutphen

Zutphen

Zutphen

Zutphen

Opgelost door Peter Smaardijk: Weg naar laren Zutphen. "Het ziet er uit als een stad (in ieder geval geen dorpje), en wateroverlast van rond 1920 is vaak of de stormvloed van 1916 of het massale buiten de oevers treden van de rivieren in 1926. Ik had zelf ook het idee dat dit eerder een overstroming van een rivier betrof dan een stormvloed vanuit de Zuiderzee, omdat ik het plaatje niet goed kon plaatsen in de steden die in 1916 blank stonden (ik heb nog wel even gezocht, maar niets gevonden). Van de watersnood in 1926 hadden veel steden langs de rivieren last (o.a. Maas, IJssel, Waal), en ook de beken veroorzaakten grote problemen (o.a. in Eindhoven, de Achterhoek). Omdat ik al verschillende foto's had gezien van ondergelopen straten in het Maas- en het IJsselgebied, ben ik daar maar eens goed gaan zoeken (via Google Maps). Je schat dan de leeftijd van de huizen in (vrij nieuw nog, er wordt zelfs nog gebouwd ten tijde van de foto), houdt rekening met de lokatie (rand van de stad), het type wijk (geen arbeidersbuurtje), de ligging (afstand en hoogte) ten opzichte van een waterloop die de overstroming op z'n geweten kan hebben (hier dus de Berkel), en uiteindelijk kom je dan uit op de juiste plek.Overstroming Nederland stadse huizen".

Zutphen 1920

Opgelost Peter Smaardijk. Dank.Weg naar Laren. Hoe kwam hij tot zijn oplossing? : Het ziet er uit als een stad (in ieder geval geen dorpje), en wateroverlast van rond 1920 is vaak of de stormvloed van 1916 of het massale buiten de oevers treden van de rivieren in 1926. Ik had zelf ook het idee dat dit eerder een overstroming van een rivier betrof dan een stormvloed vanuit de Zuiderzee, omdat ik het plaatje niet goed kon plaatsen in de steden die in 1916 blank stonden (ik heb nog wel even gezocht, maar niets gevonden). Van de watersnood in 1926 hadden veel steden langs de rivieren last (o.a. Maas, IJssel, Waal), en ook de beken veroorzaakten grote problemen (o.a. in Eindhoven, de Achterhoek). Omdat ik al verschillende foto's had gezien van ondergelopen straten in het Maas- en het IJsselgebied, ben ik daar maar eens goed gaan zoeken (via Google Maps). Je schat dan de leeftijd van de huizen in (vrij nieuw nog, er wordt zelfs nog gebouwd ten tijde van de foto), houdt rekening met de lokatie (rand van de stad), het type wijk (geen arbeidersbuurtje), de ligging (afstand en hoogte) ten opzichte van een waterloop die de overstroming op z'n geweten kan hebben (hier dus de Berkel), en uiteindelijk kom je dan uit op de juiste plek.

Zutphen 1920

Zutphen aan de Sloot. Kabinetfoto van der Worp

Zutphen aan de Sloot

Zutphen Gymnasium 1880

Zutphen Gymnasium

kab. Kaart H.W. van der Worp

Zutphen IJselkade 18...

foto van der Worp 1870. Kabinetkaart

Zutphen Kade

Zutphen Markt foto J.C. Kuyper , kabinetfoto 8x11 cm

Zutphen Markt

Zutphen Oude Berkel vanaf Overwelving plm 1885, huizen verdwenen

Zutphen Oude Berkel ...

Zutphen oude Napstoren Kabinetkaart foto van de Worp. Bleekveld.

Zutphen Oude Napstor...

Zutphen Wijnhuistoren. Kabinetkaart rond 1880 Fotograaf onbekend.

Zutphen Wijnhuistore...

Zwolle Grote Markt. Per uitzondering een foto rond 1915, Markt gezien naar de Diezerstraat. Links de hoek de Roggenstraat met op de hoek het Zwolsche Fruithuis. Het hoekhuis met luifel was tot 1893 kruidenierszaak. Van 1894 tot zijn dood in 1908 woonde de directeur van de Zwolsche Tramwegmaatschappij en aanlegger van de gas- en waterleiding A. R. Kroes hier. Vervolgens kon men er groente en fruit kopen : eerst bij A. M. van Doorn, vervolgens bij W. Meijer en sinds 1919 bij H. Scholten. Midden op de hoek met de Roggenstraat firma Dalenoord banketbakkerij. Muurreclame op zijgevel Diezerstraat 2. Geheel rechts Grote Markt 6: IJmuider Vishandel van H. Glastra geopend in 1915, in 1924 overgenomen door C. van der Veer. In 1960 kwam hier na afbraak en herbouw de banketbakkerij en lunchroom van G. A. van Orsouw. Geheel rechts  Hotel de Zon.

Zwolle Grote Markt

Zwolle Melkmarkt naar het westen gezien. Het pand met beletage en boogjes is nu Cafe Biljart De Toog. Melkmarkt 12 albumentype 17 x 13 cm

Zwolle Melkmarkt

Zwolle voorstraat vanaf de Grote Markt. Het hoekpand met rijwielhandel is nu Shoarmazaak Luttekestraat 2. Schaduw van grote kerk. alb. type 17 x 13 cm

Zwolle Voorstraat

Zwolle Willemsvaart met molen de Herstelder en huizen Emmawijk albumentype 17 x 13.

Zwolle Willemsvaart ...

Zwolle Willemsvaart plm. 1870. De molen is de Herstelder op de Eekwal, draaibrug Keersluisbrug, huizenrij Emmawijk, rechts nog het topje van de Grote Kerk, de Peperbus. Zoutdruk 12X10 cm. Vroege en zeldzame foto, helaas wel verbleekt, zoals bij veel zoutdrukken.

Zwolle Willemsvaart ...