Stad & Land M t/m P

54 foto's. Laatste update op 18-03-2022.

Welkom op de afdeling oude foto's van steden en dorpen. In deze zalen A t/m Z vindt u vintage foto' , originele Nederlandse stads- en dorpsfoto's van voor 1900. De meeste foto's van 1860-1895 zijn op papier en van het albumentype, dat betekent dat het papier met albumine ofwel een eiwitpapje is bestreken. Er zijn ook andere gelei-achtige papjes dan eiwit mogelijk, zoals collodium en gelatine, die ook lekker uitstrijken op glas of papier. aan het albuminepapje word een lichtgevoelige stof toegevoegd en dat is vrijwel altijd een zilverzout. Zilverzouten worden onder invloed van licht extreem snel zwart. Op dat gegeven, een gelei met één of andere lichtgevoelig zilverzout, berust bijna de gehele analoge fotografie. Fixeren is nog nodig om het proces op tijd te stoppen en de afbeelding te behouden. Kijk ook eens bij de afdeling ' Help, waar is dit.' Misschien weet u wel waar dit is. Veel plezier en laat af en toe een berichtje achter. Groet Rob Wagenaar. Vintage photography, albumentype , oude foto's

kab. foto E.A. Van Blitz

Maarssen aan De Vech...

Maastricht Maasbrug 17 x 28 rond 1932 Op de achtergrond is de in aanbouw zijnde Wilhelminabrug te zien en die werd 1932-1933 gebouwd. Daar alleen de pijlers nog maar gereed zijn kan de foto zonder groot gevaar op 1932 gedateerd worden.

Maastricht Maasbrug

Maastricht Tweede Ommuring Zwingelput .Nadat de eerste middeleeuwse stadsmuur van Maastricht uit ca 1230 te krap bleek, besloot men vanaf eind 13e eeuw de langs de uitvalswegen ontstane voorsteden geleidelijk binnen een nieuw te bouwen enceinte (ommuring) te brengen. Aanvankelijk betrof dit een aarden wal met stenen stadspoorten. De geleidelijke verstening van de wal strekte zich uit over een groot deel van de 14e eeuw. Waarschijnlijk was de muur omstreeks 1380 voltooid.[1]. 
Het Nieuwenhofpoortje wordt voor het eerst genoemd in een schepenbrief van het kapittel van Sint-Servaas in 1374. Mogelijk is dit poortje identiek met het in de stadsrekening van 1399-1400 genoemde "Kuenenportken" en het in 1463 vermelde "Begijnenportken".[2] De huidige naam van de poort verwijst naar de Nieuwenhof, het naastgelegen begijnhof, later klooster, nog later weeshuis en tegenwoordig University College Maastricht.[3] .Na de opheffing van de vestingstatus van Maastricht in 1867 werden in opdracht van het Ministerie van Oorlog grote delen van de middeleeuwse stadsmuren en de meeste buitenwerken geslecht. De eeuwenoude stadspoorten van Maastricht werden tussen 1867 en 1874 op één na allemaal gesloopt. Door toedoen van Victor de Stuers en anderen bleven hier en daar delen van de eerste en tweede wal, waaronder de Nieuwenhofwal en het Nieuwenhofpoortje, gespaard. De afbraak van de vestingwerken ging echter nog tot begin 20e eeuw door. In 1919 werden de lunetten van de Nieuwenhof gesloopt,[5] waarna op het terrein de Tapijnkazerne werd gebouwd. De smalle strook langs de Jeker tussen het kazerneterrein en de Nieuwenhofwal werd aan het Stadspark toegevoegd. Hier werd onder meer een hertenkamp gerealiseerd.

Maastricht Tweede om...

Maastricht Wilhelminasingel 95.1899 Het rechter pand is nog in aanbouw. Voormalig zoekplaatje 2225:<a href="https://www.pinterest.com/pin/292100725806222905/" target="_blank" onclick="window.open('https://www.pinterest.com/pin/292100725806222905/')">https://www.pinterest.com/pin/292100725806222905/</a> Opgelost door P. Smaardijk Op dit punt blijkt in 1941 een Duitse bommenwerper neergestort te zijn, de bemanning trachtte zich met parachutes het leven te redden , maar het toestel vloog al te laag, de parachutes gingen niet meer op tijd open. Diverse bemanningsleden stortten door de daken en werden dood op zolders gevonden.....

Maastricht Wilhelmin...

Makkum foto Jakob de Vries GznSneek Harlingen en Bolsward

Makkum

Cabinetcard alb type

Makkum 1880

Makkum Waag

Makkum Waag

Markelo Boerderij Monte Bello Goorseweg 49 . Dit is op de Herikerberg tussen Markelo en Goor . Boerderij behoort tot het landgoed Weldam en heeft dienovereenkomstige luiken. Op de positie van de fotograaf staat een  uitkijktoren uit 1890, behorend tot de  zogenaamde Rijks Driehoeksmeting locaties. Triangulatie. De eerste die deze techniek beschreef en in praktijk bracht was Snellius (Willebrord Snel van Royen, 1580–1626). Tegenwoordig is Monte Bello een camping. De Herikerberg is tegenwoordig geheel herbebost. <a href="https://i.pinimg.com/564x/69/0b/e1/690be" target="_blank" onclick="window.open('https://i.pinimg.com/564x/69/0b/e1/690be')">https://i.pinimg.com/564x/69/0b/e1/690be</a> [...]  Info locatie: Jan Spoolder.

Markelo Goor Weldam

Marken Dijkje met familie

Marken 1880

Marken foto van Amerikaanse Toerist rond 1900

Marken 1900

Marken Haven Glasplaat Positief

Marken Haven

Meerkerk . Fotograaf  . Fotograaf Eduard Donkersloot. Eind bij waterpoort, Gorinchem

Meerkerk

Meerkerk stadhuis rond 1895. fotoEduard Donkersloot Eind bij de Waterpoort Gorinchem. Let op rechts hondenkar.

Meerkerk Stadhuis

Middelburg

Middelburg

cabinetcard bij station

Middelburg 1890

Middelburg Grote Markt met Militairen rond 1900 Winkels Kunst en Boekhandel

Middelburg Grote Mar...

Middelburg Koepoortbruggetje

Middelburg Koepoortb...

cabinetcard Rouaanse kade

Middelburg Rouaanse ...

Middelburg stadhuis 12x 18

Middelburg Stadhuis ...

Moergestel Kerk en lagere school

Moergestel Kerk en L...

Monnickendam Speeltoren . Vermoedelijk is het onderste gedeelte van het bouwwerk een restant van de oude 14e-eeuwse parochiekerk. Met zijn ruim dertig meter telt de toren zeven verdiepingen. De houten bekroning van de toren werd gebouwd in de jaren 1591/1592 bij een nieuw stadhuis waar in 1658 nogmaals een nieuwe gevel voor werd gebouwd. In 1814 werd dit stadhuis gesloopt en vervangen door een poortje. Later bouwde men op die plaats een politiebureau waar sinds 1980 het museum 'De Speeltoren' is gevestigd; tegenwoordig het Waterlandsmuseum de Speeltoren. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van Monnickendam en Waterland. Het torentje bleef zijn 16e eeuwse gedaante houden tot op de huidige dag.

Monnickendam speelto...

Monnikendam Haven Stereofoto rond 1900

Monnikendam Haven St...

Broek in Waterland weg naar Monnikendam, Jaagweg met trekvaart (Broekervaart), vanaf de toenmalige draaibrug  thv Dorpsstraat rond 1900

Monnikendam weg naar...

alb. type 17 x 12 ingekleurd

Monnnikendam 1880

munnikezijl Dank K.J. van Wieren : "Dit lijkt mij voormalig Hotel Oosting in Munnekezijl, Friesland." Winkel woonhuis . Deze foto komt ook op Zoekplaatjes.nl

Munnekezijl Frieslan...

Kerkstraat albumentype

Nieuw Beijerland 189...

Middelstraat Albumentype

Nieuw Beijerland 189...

NH kerk albumentype

Nieuw Beijerland 189...

uitg. A.B. Koks grafit

Nieuw Beijerland 189...

Nieuw Beijerland rond 1900 met "Janus van der Heijden knecht met een der dokterspaarden van dr Du Boeuf arts te Nieuw Beijerland".

Nieuw Beijerland 190...

Nieuwersluis, bruggen kaanaal van Nigtevegt tot Haarrijn. foto Oosterhuis

Nieuwersluis

Fam Stallinga te Nijland bij Sneek en Bolsward rond 1920 Datering onzeker Zilverbromide foto 18x 28

Nijland bij Sneek

Nijmegen, Molenstraat 26x20 cm Albumentype

Nijmegen 1880

Nijmegen Groesbeekseweg 1893 Zilverbromide 11x 18 cm

Nijmegen Groesbeekse...

Nijmegen Markt

Nijmegen Markt

Nijmegen Oude Stadhuis

Nijmegen Oude Stadhu...

Nijmegen Pont Waal

Nijmegen Pont Waal

Oldebroek gezicht op; stereofoto

Oldebroek

Oosterbeek Gelderland Romaanse kerk 1892. De foto is dus niet ver van de Wilhelminaboom gemaakt en de straat heet Benedendorpsweg.
 Website: <a href="http://www.gelderlandinbeeld.nl/beeldbank/indeling" target="_blank" onclick="window.open('http://www.gelderlandinbeeld.nl/beeldbank/indeling')">http://www.gelderlandinbeeld.nl/beeldbank/indeling</a> [...]De huidige kerk heeft een kortere spits. 
Website: <a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Oude_Kerk_(Oosterbeek" target="_blank" onclick="window.open('http://nl.wikipedia.org/wiki/Oude_Kerk_(Oosterbeek')">http://nl.wikipedia.org/wiki/Oude_Kerk_(Oosterbeek</a> [...]

Oosterbeek 1892

Oosterbeek Gelderland Romaanse kerk 1892. De foto is dus niet ver van de Wilhelminaboom gemaakt en de straat heet Benedendorpsweg.
 Website: <a href="http://www.gelderlandinbeeld.nl/beeldbank/indeling" target="_blank" onclick="window.open('http://www.gelderlandinbeeld.nl/beeldbank/indeling')">http://www.gelderlandinbeeld.nl/beeldbank/indeling</a> [...]De huidige kerk heeft een kortere spits. 
Website: <a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Oude_Kerk_(Oosterbeek" target="_blank" onclick="window.open('http://nl.wikipedia.org/wiki/Oude_Kerk_(Oosterbeek')">http://nl.wikipedia.org/wiki/Oude_Kerk_(Oosterbeek</a> [...]

Oosterbeek 1892

Opgelost door Jan Lemmens: "Oude kerk, Benedendorpsweg 134, Oosterbeek. De foto is niet ver van de Wilhelminaboom gemaakt en de straat heet Benedendorpsweg."
Website:  <a href="http://www.gelderlandinbeeld.nl/beeldbank" target="_blank" onclick="window.open('http://www.gelderlandinbeeld.nl/beeldbank')">http://www.gelderlandinbeeld.nl/beeldbank</a>

Oosterbeek Benedendo...

Oosterbeek Onderlangs Kabinetkaart rond 1890. Defect rechtsonder

Oosterbeek Onderlang...

Oosterbeek oude Kerk en boerderij rond 1890

Oosterbeek Oude Kerk

Oostersee Friesland Glasplaat positief

Oostersee Friesland

Oude Tonge Voorstraat Fotokaart

Oude Tonge

Overschie: Dit is de nog bestaande Hogebrug in Overschie over de Delfshavense Schie. De dubbele klap is nu een grotere enkele klap.

Overschie Hogebrug

Purmerend Kanaal

Puremrend Kanaal

Purmerend

Purmerend

Putten Kerk foto la Riviere

Putten Kerk

Putten Markt rond 1890. Foto W.C. Weier

Putten Markt

Putten Markt rond 1890 Fotograaf W.C. Weier

Putten Markt 1

Putten  omgeving Markt Rond 1890  . Foto W.C. Weier. Aanvankelijk stond de foto als Arnhem op deze website.

Putten Omgeving Mark...

Putten. Omgeving Markt Foto W.C. Weier. rond 1890. Aanvankelijk stond deze foto onder Arnhem. Dat werd niet erkend door kenners.

Putten Omgeving Mark...

Opgelost Martin Snuverink! Puttershoek de Schutsluis vanuit het zuiden gezien, tussen Vliet en haven

Puttershoek