Stad & Land C t/m D

138 foto's. Laatste update op 01-05-2022.

Welkom op de afdeling oude foto's van steden en dorpen. In deze zalen A t/m Z vindt u vintage foto' , originele Nederlandse stads- en dorpsfoto's van voor 1900. De meeste foto's van 1860-1895 zijn op papier en van het albumentype, dat betekent dat het papier met albumine ofwel een eiwitpapje is bestreken. Er zijn ook andere gelei-achtige papjes dan eiwit mogelijk, zoals collodium en gelatine, die ook lekker uitstrijken op glas of papier. aan het albuminepapje word een lichtgevoelige stof toegevoegd en dat is vrijwel altijd een zilverzout. Zilverzouten worden onder invloed van licht extreem snel zwart. Op dat gegeven, een gelei met één of andere lichtgevoelig zilverzout, berust bijna de gehele analoge fotografie. Fixeren is nog nodig om het proces op tijd te stoppen en de afbeelding te behouden. Kijk ook eens bij de afdeling ' Help, waar is dit.' Misschien weet u wel waar dit is. Veel plezier en laat af en toe een berichtje achter. Groet Rob Wagenaar. Vintage photography, albumentype , oude foto's

Den Haag Binnenhof Poort Kabinetkaart A. Jager

BInnenhof Poort A. J...

De Steeg rond 1890

De Steeg Allee

De Steeg bij Arnhem en Rijn 1898 albumine foto 20 x 30

De Steeg bij Arnhem

Dedemsvaart Maalderij Langeweg 163a . Boerderij annex fabriek . Werkvolk. Paard en wagen

Dedemsvaart Maalderi...

Dedemsvaart. Maalderij. Boerderijhuis annex fabriek . Vaart, punter, werkvolk, paard en wagen

Dedemsvaart Maalderi...

Delfshaven Rotterdam Haven met molens alb. t.

Delfshaven bij Rotte...

Delft 'Twintowers'

Delft

Delft 1890 albumentype 12x 18 cm

Delft 1890

Delft 1890 albumenfoto 12x18

Delft 1890

Delft 1890 albumenfoto 18x25cm

Delft 1890

Delft achterzijde hooikade rond 1900. Erwin Esselink (Delft): Dit is een gezicht op de achterzijde van een rij huizen aan de Hooikade te Delft. De molen op de achtergrond is de Groenmolen, (niet zichtbaar)die in een storm in 1922 verongelukte en later werd afgebroken. De molen stond op de hoek van de huidige Westvest en de Zuidwal. Hoewel er veel is veranderd zijn de huizen op streetview nog goed herkenbaar. 
Website: <a href="http://goo.gl/maps/ETTos" target="_blank" onclick="window.open('http://goo.gl/maps/ETTos')">http://goo.gl/maps/ETTos</a> [...]

Delft achter Hooikad...

Delft: Breestraat in Delft.
Website: <a href="http://www.persco.nl/details.php?gid=139&pid=3511" target="_blank" onclick="window.open('http://www.persco.nl/details.php?gid=139&pid=3511')">http://www.persco.nl/details.php?gid=139&pid=3511</a> [...]
Zaterdag 1-9-2012 23:23:33 
Dank Jan Spoolder voor Info.

Delft Breestraat 189...

Delft brug aan de voormalige Rotterdamse Poort. Samengestelde breedbeeld opname. Albumentype 1893 foto Henry de Louw

Delft Brug aan de vo...

Delftsche Schie tussen Delft en Knadelaar gezien richting Delft. Jaagpad , nu Schieweg t.h.v. no 156. We zien hier een kanaal of sterk en lang geleden gekanaliseerde rivier. We kijken in noordelijke richting. Aan de westzijde van de waterweg loopt een smal jaagpa, niet verbreed tot wagenweg. Aan de overzijde (oostzijde) loopt geen weg langs het water, wat veelzeggend is. Er staan wel huizen direct aan het water en waarschijnlijk loopt erachter wel een weg. Doch het is ook mogelijk, maar veel minder waarschijnlijk dat deze huizen via lange oprijlanen moeten worden bereikt. Vóór de eerste huizen is een zijsloot.

Het water is vrij breed en een historisch belangrijke vaarweg. De uitdossing van de dames en heren duiden erop dat de omgeving redelijk mondain is.

 

Reconstructie. 

Met de analyse in het achterhoofd zijn er slechts weinig plekken die passen. Met wat eigen topografische kennis en met wat zoeken op oude kaarten kom ik tot de volgende plaatsbepaling. 

Dit is het nog bestaande jaagpad langs de Delftse Schie en de Schieweg tussen Delft en Overschie. We kijken richting Delft. De foto is gemaakt ter hoogte van de nog bestaande historische krukhuisboerderij Schieweg 156, Delft. 

Achter de huizen aan de overzijde loopt de Rotterdamseweg, volgens de Delftse straatnaambordjes geheten: Rotterdamsche Weg.

De zijsloot aan de overzijde is de Overslagmolensloot, waarvan vrijwel niets over is. De Overslagmolen is in 1859 vervangen door een stoomgemaal, waarvan ook niets meer over is.

Het eerste huisje aan de overzijde is er nog. Dit is Rotterdamseweg 474. Sterk verbouwd en witgeschilderd. Nu staat dit huisje dichter bij de Schie, en dat komt omdat de Schie intussen iets verbreed is. Het tweede huisje heeft daarvoor moeten wijken. De ingang van de Overslagmolensloot is tussen 1924 en 1940 dichtgemaakt.

Alles is met google.maps.nl en streetview goed te bekijken.
Opgelost door Martin Snuverink

Delft Delftsche Schi...

Delft Groenteveiling, Westvest 18 x 24 cm .De Delftsche Groenteveiling werd in 1901 opgericht door twaalf tuinders. De eerste twee jaar verkochten ze hun producten vanuit een pakhuis aan de Buitenwatersloot. Dit werd al snel te krap, dus verhuisde de veiling naar de Westvest. Hier lag toen aan een brede gracht met een haventje: de Spoorhaven. De tuinders kochten een stuk grond in deze haven en bouwden daar een veilinghuisje met een tribune voor de kopers. De veilig groeide snel: in 1907 verkochten al 150 tuinders er hun groente en fruit.

Het veilinghuisje aan de haven was vooral handig, omdat tuinders zo direct vanaf een boot hun producten konden veilen. Veel tuinders brachten hun kratten met groente en fruit met een platte boot vanuit het Westland naar de veiling. Verreweg het meest verkochte product waren komkommers. Daarnaast verkochten de tuinders ook: aardappelen, asperges, uien, aardbeien, tomaten, sla, peen, bloemkool, bonen en spinazie. Ook grappig om te weten: naast de groenteveiling zat toen een openluchtzwembad in de gracht waar zwemmers regelmatig tussen de groenteresten zwommen.

Delft Groenteveiling...

Delft Grote Kerk vroege foto plm 1870

Delft Grote Kerk 187...

Delft Koets met studenten tafereel . Foto CHs Abraas rond 1890

Delft Koets met stud...

Delft Molen 1891 Foto Henri de Louw

Delft Molen 1891

Delft. We zien hier het botenhuis van Laga aan de Nieuwe Laan in Delft. Op de achtergrond de voormalige gebouwen van de Technische Universiteit Afdeling Bouwkunde. Deze gebouwen zijn nu appartementen.
Het botenhuis is gebouwd in 1926. 
Zie <a href="http://www.architectuurgidsdelft.nl/?menuid=270" target="_blank" onclick="window.open('http://www.architectuurgidsdelft.nl/?menuid=270')">http://www.architectuurgidsdelft.nl/?menuid=270</a>.
Delft. Dank aan Martin Snuverink!

Delft Nieuwe Laan

Delft Nieuwe Lange Dijk met Nieuwe Kerk Foto Louw

Delft Nieuwe Lange D...

Delft Rijswijk. De foto is genomen vanaf de Delftweg, Rijswijk dit is de weg waarlangs de tram rijdt, ter hoogte van ‘s-Gravenmade. De overzijde met de molens is het Jaagpad. Ook langs de Delftweg loopt nu nog steeds een soort van jaagpad, dat nu hoofdzakelijk wordt gebruikt door fietsende roeicoaches.

Links de stellingmolen Het Fortuin en rechts de stellingmolen de Hoop.

Dezelfde foto staat ook op:

<a href="http://www.molendatabase.org/molendb.php" target="_blank" onclick="window.open('http://www.molendatabase.org/molendb.php')">http://www.molendatabase.org/molendb.php</a>#, zoeken bij verdwenen molens op database nr 2359 (met meer info) en op

<a href="http://rijswijk.pictura-dp.nl/component/CollectionID,28/RecordID,744/PhotoID,3520/option,com_memorix/task,topview/Itemid,26/" target="_blank" onclick="window.open('http://rijswijk.pictura-dp.nl/component/CollectionID,28/RecordID,744/PhotoID,3520/option,com_memorix/task,topview/Itemid,26/')">http://rijswijk.pictura-dp.nl/component/CollectionID,28/RecordID,744/PhotoID,3520/option,com_memorix/task,topview/Itemid,26/</a>
Info Martin Snuverink

Delft omgeving, Delf...

De Oostpoort is de enig overgebleven stadspoort van de stad Delft. De poort werd rond 1400 gebouwd. De torens werden in de 16e eeuw verhoogd. De Oostpoort bestaat uit een landpoort en een waterpoort die met elkaar zijn verbonden door resten van een stadsmuur. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als woning en kunstgalerij. De naastgelegen Oostpoortbrug dateert uit 1514 en is net als de poort zelf ook een rijksmonument.

In themapark Huis ten Bosch in Japan is een replica te vinden van de Oostpoort en de bijgelegen ophaalbrug.

Delft Oostpoort rond...

Delft ter hoogte van de Rotterdamseweg no 48-50.Info Erwin Esselink:in de beeldbank van het archief van Delft vond ik een oude ansichtkaart, die dezelfde plek toont. De dubbele woning rechts is de enige bebouwing, die nog herkenbaar is. (www.virtueeldelftslexicon.nl, zoek op nr. 101643). Ook op streetview is het nog herkenbaar, het huidige adres is Rotterdamseweg 48 en 50.
Website: <a href="http://goo.gl/maps/taO7Q" target="_blank" onclick="window.open('http://goo.gl/maps/taO7Q')">http://goo.gl/maps/taO7Q</a> [...]
Info Martin Snuverink: De foto moet van tussen 1890 en 1900 dateren. Het is al verin de middag. Het huis links is danig verminkt en heet nu Buitenrust. Op de plaats van het koffiehuis aan de zijsteeg is nog steeds een horecabedrijf. Dit was vanouds een wijkje waar veel personeel van scheepswerven woonde. In 1850 was de Rotterdamseweg al bestraat.

Delft Rotterdamschew...

Delft Rotterdamseweg .Delft ter hoogte van de Rotterdamseweg no 48-50.Info Erwin Esselink:in de beeldbank van het archief van Delft vond ik een oude ansichtkaart, die dezelfde plek toont. De dubbele woning rechts is de enige bebouwing, die nog herkenbaar is. (www.virtueeldelftslexicon.nl, zoek op nr. 101643). Ook op streetview is het nog herkenbaar, het huidige adres is Rotterdamseweg 48 en 50.
Website: <a href="http://goo.gl/maps/taO7Q" target="_blank" onclick="window.open('http://goo.gl/maps/taO7Q')">http://goo.gl/maps/taO7Q</a> [...]
Info Martin Snuverink: De foto moet van tussen 1890 en 1900 dateren. Het is al verin de middag. Het huis links is danig verminkt en heet nu Buitenrust. Op de plaats van het koffiehuis aan de zijsteeg is nog steeds een horecabedrijf. Dit was vanouds een wijkje waar veel personeel van scheepswerven woonde. In 1850 was de Rotterdamseweg al bestraat.

Delft Rotterdamseweg...

Delft Stadhuis Delft rond 1870 
foto F. Braun a Dornach.

Delft Stadhuis 1870

Delft Stadhuis

Delft Stadhuis 1875

Delft stadhuis rond 1890 albumenfoto 18x25

Delft stadhuis 1890

Delft Station rond 1885. De eerste trein passeerde Station Delft op 31 mei 1847. Het station, dat op 3 juni 1847 zijn deuren opende, was aanvankelijk gesitueerd aan de Houttuinen. Doordat de toestroom van passagiers en goederen binnen enkele decennia sterk gegroeid was voor het relatief kleine station, werd er enkele honderden meters zuidelijker in 1885 dit nieuwe station geopend. Dit gebouw is een ontwerp van Christiaan Posthumus Meyjes sr. Inmiddels is dit station ook niet meer in gebruik.

Delft Station rond 1...

Delft Voorstraat plm 1870
 Dank MaWe kijken hier vanaf de brug bij de Oude Kerkstraat over de Voorstraat naar de Visbrug, de voetbrug die nu wit is. Het bewijs wordt geleverd door streetview. Het pand links dat geheel op de foto staat bestaat nog en is Voorstraat 13. Het volgende pand (15) is in 1922 door nieuwbouw vervangen. Nummer 17 en 19 (5 ramen breed) zijn duidelijk herkenbaar. 
De waterstaatskerk moet gestaan hebben ter plaatse van de huizen 45 A, 45B en 45C (gemeentelijke monumenten), op de hoek met de Baljuwsteeg. De toevoegingen A, B en C duiden erop dat deze huizen later tussengevoegd zijn. En inderdaad zien ze er nieuwer uit: gebouwd tussen 1870 en 1890, mede gezien de T-ramen.
Het pikante is dat ik van deze kerk geen afbeeldingen kan vinden en de kerk niet op enige kaart kan vinden. Je zou denken dat de kerk de voorganger is geweest van de veel grotere Hippolytuskerk aan de overzijde, de door Pierre Cuypers in 1884-1886 gebouwde neogotische kerk, die in 1974 is gesloopt. En dit klopt zowaar, want in <a href="http://www.virtueeldelftslexicon.nl/index.aspx?p=advanced&field=*&searchfor=hippolytuskerk*&operator=all&rubriek=topografie,portretten,historie,literatuur&showtype=single%20objects&first=6&rowCount=63" target="_blank" onclick="window.open('http://www.virtueeldelftslexicon.nl/index.aspx?p=advanced&field=*&searchfor=hippolytuskerk*&operator=all&rubriek=topografie,portretten,historie,literatuur&showtype=single%20objects&first=6&rowCount=63')">http://www.virtueeldelftslexicon.nl/index.aspx?p=advanced&field=*&searchfor=hippolytuskerk*&operator=all&rubriek=topografie,portretten,historie,literatuur&showtype=single%20objects&first=6&rowCount=63</a>
heb ik gevonden: 
Titel 	 	De Sint-Hippolytuskerk (1836-1886) in beeld 
dank Martin Snuverink

Delft Voorstraat Vis...

Delfzijl marktstraat 31 december 1887. 12x17 cm Albumentype Uitgave Borchert Vos Boek en Muziekhandel, Tabak en sigaren

Delfzijl Marktstraat

Delfzijl Waterstraat 31 december 1887; uitgave Borchert Vos Delfzijl; boek en muizekhandel Tabak en sigaren

Delfzijl Waterstraat

Cab. card photo C.W. Bauer

Den Bosch 1870

den Bosch 1890 albumenfoto 18 x 25

Den Bosch 1890

Den Bosch 1890 Straatscene . Albumenfoto 18x25

Den Bosch 1890

Den Bosch Markt,man met kalkoen twee honden. Zat bij foto met een afbeelding van een pakboot met de naam 's Hertogenbosch

Den Bosch Markt

Den Bosch markt rond 1885

Den Bosch Markt

Albumentype

Den Bosch Markt 1890

Vught Taalstraat spoor van Paardentram Den Bosch-Vught

Den Bosch Vught 1880

Den Bosch : Opgelost, dankzij Martin Snuverink: "Dit is het begin van de Zuid Willemsvaart in ’s-Hertogenbosch. De fotograaf stond bij de hoek van de Zuid Willemsvaart en de Handelskade. Hier was de steiger van de Rotterdamse boot van rederij J. & A.Van der Schuyt. Aan de overzijde ligt een kade waarachter het land lager is. Daar ligt de citadel. Op de lagere grond is nu een parkeerterrein, waarachter de muur van de citadel loopt, goed te zien met streetview. Rechts van het brugwachtershuisje rechts is een ophaalbrug. Dit is de Orthenbrug, in de Citadellaan. We zien dit huisje ook terug op: 

<a href="http://zoeken.stadsarchief.nl/Atlantis/?application=tha&database=thadb&service=search&templatename=zoek.htm&query=&vanaf=0&sessienummer=1d.e2000000&aantal_per_pagina=10&relatienr=0&zoekvraag_nieuw=1" target="_blank" onclick="window.open('http://zoeken.stadsarchief.nl/Atlantis/?application=tha&database=thadb&service=search&templatename=zoek.htm&query=&vanaf=0&sessienummer=1d.e2000000&aantal_per_pagina=10&relatienr=0&zoekvraag_nieuw=1')">http://zoeken.stadsarchief.nl/Atlantis/?application=tha&database=thadb&service=search&templatename=zoek.htm&query=&vanaf=0&sessienummer=1d.e2000000&aantal_per_pagina=10&relatienr=0&zoekvraag_nieuw=1</a>

Bij “globaal” invullen 0009017 en op “zoeken” klikken. Dan op de foto en vervolgens op “openen” klikken voor vergroting. De stoomboot op foto 0009017 is een andere dan op het zoekplaatje. Het zoekplaatje is enkele jaren ouder dan foto 0009017, gezien de grootte van de bomen.

Idem voor foto 0009854.".


Boot met de naam 's Hertogenbosch aan bakboord, kanaal ophaalbrug

Den Bosch Zuid W. Va...

Den Haag Scheveningse Veer

Den Haag

Den Haag Boerderij Meyvliet , gebouwd op de plaats van het oude buiten Meyvliet rond 1882 Meyvlietweg 150-151; Info Martin Snuverink: V/h Leidschendam

Den Haag Meyvliet

Den Haag Spui, Hoek Uilebomen amateurfoto 27 april 1910 Info martin Snuverink Dit is het Spui, hoek Uilebomen. De zeilmakerij is de Fa Van der Stigchel, die tot 10 jaar terug hier nog zat. Op de achtergrond links de Boomsluiterskade en rechts de Petterijkade.

Den Haag Spui 1910

Den Haag Alexanderstraat rond 1860. Stereofoto

Den Haag Alexanderst...

Den Haag Alexanderstraat.Rechter deel van stereofoto rond 1860

Den Haag Alexanderst...

Bezuidenhoutseweg 1870 Haagse Bos

Den Haag Bezuidenhou...

Den Haag Bierkade Photochrome Photoglobe Zurich 17466; De Bierkade is een kade en gracht in het centrum van Den Haag. De Bierkade, en in het verlengde daarvan de Dunne Bierkade, liggen tussen Hollands Spoor en de Grote Markt.In 1615 werd de kade bestraat door metselaar Matthijs Mattheusz. De kade werd in de 17e eeuw de Bierkaay genoemd. Aangezien Den Haag officieel geen stad was, mocht er geen bier gemaakt worden. Al het voornamelijk uit Delft aangevoerde bier werd naar de Bierkade gebracht en mocht alleen op die plek verhandeld en gelost worden zodat de betaling der accijnzen gecontroleerd kon worden. Bierstekers mochten aan de Bierkade wonen, biertappers en herbergiers niet.<a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Bierkade_(Den_Haag" target="_blank" onclick="window.open('http://nl.wikipedia.org/wiki/Bierkade_(Den_Haag')">http://nl.wikipedia.org/wiki/Bierkade_(Den_Haag</a>)

Den Haag Bierkade

Den Haag Bierkade . De Bierkade is een kade en gracht in het centrum van Den Haag. De Bierkade, en in het verlengde daarvan de Dunne Bierkade, liggen tussen Hollands Spoor en de Grote Markt. In 1615 werd de kade bestraat door metselaar Matthijs Mattheusz. De kade werd in de 17e eeuw de Bierkaay genoemd. Aangezien Den Haag officieel geen stad was, mocht er geen bier gemaakt worden. Al het voornamelijk uit Delft aangevoerde bier werd naar de Bierkade gebracht en mocht alleen op die plek verhandeld en gelost worden zodat de betaling der accijnzen gecontroleerd kon worden. Bierstekers mochten aan de Bierkade wonen, biertappers en herbergiers niet. 
De Dunne Bierkade is het verlengde van de Bierkade in zuidelijke richting. Hier werd het dunne of lichte bier verhandeld. De overkant van de bierkade heet het Groenewegje, dat ook in de 17de eeuw werd bebouwd. Het werd mogelijk vernoemd naar Ariens Groenewech, die er in 1634 twee erven en huizen kocht. 
Halverwege de 17e eeuw woonde stadsarchitect Claes Dircx van Balckeneynde (bouwer van het Catshuis) op Bierkade 18, gebouwd in 1638 door Pieter Post. Verder bezat de schilder Jan van Goyen hier enkele huizen waaronder het pand op nummer 16 waar hij zelf woonde. Jan Steen woonde enige tijd bij hem en trouwde met zijn dochter. Paulus Potter, schoonzoon van Van Balckeneynde, huurde de woning ernaast, nummer 17, waar in het begin van de 20ste eeuw uitgever Johannes Nicolaas Voorhoeve woonde.

Den Haag Bierkade

Den Haag Bierkade 4-20. Met Schroefbootdienst Amsterdam. Rond 1900 .

Den Haag Bierkade

Den Haag Binnenhof Poort

Den Haag Binnenhof P...

Den Haag Binnenhof Tram 1909

Den Haag Binnenhof T...

Den Haag C. Huygensplein foto Oosterhuis 1860

Den Haag C. Huygensp...

Den Haag Constantijn Huygensplein CDV, foto Pieter Oosterhuis rond 1870. deel stereofoto

Den Haag Const. Huyg...

Den haag Dunne Bierkade. info Martin Snuverink: Dit is niet het Spui, maar de Dunne Bierkade links en het Groenewegje rechts. De brug is de Wagenbrug.Amateur foto April 1910 .

Den Haag Dunne Bierk...

Den Haag Edisonstraat en Galileïstraat Den Haag Valkenboschkwartier rond 1900 . Grote Foto 19 x 28 cm Gelatinetype

Den Haag Edison- en ...

Den Haag Groenmarkt 10 julij 1893 albumenfoto groot. Etablishement Het Gouden Hoofd.e Groenmarkt in het centrum van Den Haag is een straat waar vroeger markt gehouden werd. Vanuit het Buitenhof kan men pas sinds 1814 rechtstreeks via de Gravenstraat, waaraan sinds 1895 de Bonneterie ligt, naar de Groenmarkt en dan naar de Riviervismarkt en de Visbank. Voor 1814 was het Buitenhof omsloten en kon men alleen via de Gevangenpoort naar de markt.

Den Haag Groenmarkt ...

Den Haag : Groot Hertoginnelaan. Martin Snuverink: Groot Hertoginnelaan gezien richting Laan van Meerdervoort ca 1909.
Zie <a href="http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced/start/57?q_straat_facet=%22Groot+Hertoginnelaan%3B+01%3B+Ln.+v.+Meerderv.-Wald.+Pyrm.kd.+%28nrs.+1-39+en+2-66%29%22&q_datum_from_year=1880&q_datum_to_year=1915&body=advancedSearch" target="_blank" onclick="window.open('http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced/start/57?q_straat_facet=%22Groot+Hertoginnelaan%3B+01%3B+Ln.+v.+Meerderv.-Wald.+Pyrm.kd.+%28nrs.+1-39+en+2-66%29%22&q_datum_from_year=1880&q_datum_to_year=1915&body=advancedSearch')">http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced/start/57?q_straat_facet=%22Groot+Hertoginnelaan%3B+01%3B+Ln.+v.+Meerderv.-Wald.+Pyrm.kd.+%28nrs.+1-39+en+2-66%29%22&q_datum_from_year=1880&q_datum_to_year=1915&body=advancedSearch</a>

Den Haag Groot Herto...

Den Haag Grote Markt . Op de plaats waar het plein nu is, stond sinds 1452 het St. Elizabeth Convent, dat in 1584 afbrandde. Dit was een van de vier nonnenkloosters die aan het eind van de Middeleeuwen in Den Haag waren gebouwd. Tijdens de Reformatie werden de restanten van het klooster afgebroken, en de grond werd doorverkocht. In 1614 werd op deze plaats het marktplein aangelegd waar de groente- en fruitmarkt werd gehouden. In dezelfde periode groef men de Lutherse Burgwal (een gracht), waardoor de Grote Markt per schip bereikbaar werd. In 1642 werd de voor Den Haag belangrijke Prinsegracht aangelegd. Deze verbond de stad via de Loosduinsevaart met het Westland en kwam uit bij de Grote Markt, die sindsdien over twee vaarroutes bereikbaar was. De boeren uit het Westland konden zo eenvoudig hun waren naar Den Haag vervoeren en de Grote Markt groeide uit tot de belangrijkste markt van de stad. Naast groenten en fruit werd er ook koren, boter en kaas verhandeld. Hiervoor werden grote handelshuizen gebouwd zoals het Koorenhuis en het Boterhuis.

Den Haag Grote Markt...

Den Haag Grote Markt . Op de plaats waar het plein nu is, stond sinds 1452 het St. Elizabeth Convent, dat in 1584 afbrandde. Dit was een van de vier nonnenkloosters die aan het eind van de Middeleeuwen in Den Haag waren gebouwd. Tijdens de Reformatie werden de restanten van het klooster afgebroken, en de grond werd doorverkocht. In 1614 werd op deze plaats het marktplein aangelegd waar de groente- en fruitmarkt werd gehouden. In dezelfde periode groef men de Lutherse Burgwal (een gracht), waardoor de Grote Markt per schip bereikbaar werd. In 1642 werd de voor Den Haag belangrijke Prinsegracht aangelegd. Deze verbond de stad via de Loosduinsevaart met het Westland en kwam uit bij de Grote Markt, die sindsdien over twee vaarroutes bereikbaar was. De boeren uit het Westland konden zo eenvoudig hun waren naar Den Haag vervoeren en de Grote Markt groeide uit tot de belangrijkste markt van de stad. Naast groenten en fruit werd er ook koren, boter en kaas verhandeld. Hiervoor werden grote handelshuizen gebouwd zoals het Koorenhuis en het Boterhuis. Alb. Type 20x 25

Den Haag Grote Markt...

Den Haag Boerderij Hanenburg Hanenburglaan . <a href="https://haagsgemeentearchief.nl/mediabank/beeldcollectie/detail/f2b3561e-4f07-460b-99cd-b101ff0602e5/media/4d7a9244-0633-485d-8dc1-1089cab1e7d2" target="_blank" onclick="window.open('https://haagsgemeentearchief.nl/mediabank/beeldcollectie/detail/f2b3561e-4f07-460b-99cd-b101ff0602e5/media/4d7a9244-0633-485d-8dc1-1089cab1e7d2')">https://haagsgemeentearchief.nl/mediabank/beeldcollectie/detail/f2b3561e-4f07-460b-99cd-b101ff0602e5/media/4d7a9244-0633-485d-8dc1-1089cab1e7d2</a>

Den Haag Hanenburgla...

Den Haag Het Zieke rond 1875
Stereofoto A. Jager Water 10 A'dam

Den Haag Het Zieke

Den Haag het Zieke rechter beeld van stereo. Rond 1870

Den Haag Het Zieke 1...

Alb Type 20x25 not Mount

Den Haag Hofvijver

Den Haag Hofvijver

Den Haag Hofvijver 1...

Den Haag Kerk Jacobus de meerdere 98 m hoog, foto kort na de bouw 1878

Den Haag Kerk Jacob....

Kabinetkaart uit Leporello

Den Haag Kneuterdijk...

Den Haag Koningskade. Uitgave A. Jager Amsterdam

Den Haag Koningskade

Opgelost door Erwin Esselink: 'Molen huis en hooimijt' is de nog bestaande Laakmolen te Den Haag, thans geheel ingebouwd. Zie ook: <a href="http://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=935" target="_blank" onclick="window.open('http://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=935')">http://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=935</a> Molen huis, koetsje en hooimijt 21x28cm Albumentype rond 1880

Den Haag Laakmolen

Den Haag Nieuwe Haven rond 1900 lichtdruk

Den Haag Nieuwe Have...

Den Haag Noordeinde Standbeeld koning Willem 1 . stereofoto detail

Den Haag Noordeinde

Den Haag Noordeinde Monument Willem de Zwijger rond 1895. Diapositief

Den Haag Noordeinde

Den Haag Noordeinde, gezigt op het paleis van wijlen Koning Willem 2

Den Haag Noordeinde ...

Den Haag. Oude Stadhuis rond 1890

Den Haag oude stadhu...

Den Haag paleis gezien vanaf de Kneuterdijk 1870

Den Haag Paleis 1870

Den Haag Plein !870 Willem de Zwijger, Albumen 13 x 9 cm amateur

Den Haag Plein 1870

Den Haag Plein Detail stereofoto rond 1880

Den Haag Plein detai...

Prinsegracht vóór de demping. De foto is genomen vanaf de toenmalige brug ter hoogte van de Brouwersgracht in de richting van het Buitenom/Lijnbaan. In de verte zien we de bakstenen driegatenboogbrug ter hoogte van de Warmoezierstraat. Bewijsbeelden heb ik gevonden op streetview: De huizen aan de linkerzijde staan er nog herkenbaar bij en hebben de nummers Prinsegracht 60-62-64.Informatie Martin Snuverink.

Den Haag Prinsegrach...

Den haag Prinsessengracht rond 1885 met opschrift Bij de Academie Albumentype 18x18 cm

den Haag Prinsesseng...

Den Haag Prinsessengracht 1885 Albumentype 18x28

Den Haag Prinsesseng...

Den Haag Prinsessengracht

Den Haag Prinsesseng...

Den Haag Reinkenstraat Photogravure

Den Haag Rienkenstra...

Den Haag Scheveningen foto Wolrabe rond 1875

Den Haag Scheveninge...

Den Haag Scheveningen

Den Haag Scheveninge...

1870, Albumentype

Den Haag Scheveninge...

den Haag Scheveningen Seinpost
deel stereofoto Foreign Scenery

Den Haag Scheveninge...

Den Haag Scheveningen Kurhaus 1909

Den Haag Scheveninge...

Den Haag Scheveningse Veer, collodion na 1906

Den Haag Schevenings...

Den Haag Spui 27x 22 cm Albumentype

Den Haag Spui

Den haag Foto de Jager 13x21

Den Haag Spui 1885

Den Haag Spui 1890

Den Haag Spui 1890

Den Haag Spui 1890 detail albumentype

Den Haag Spui 1890 d...

Den Haag Hoek Spuistraat Achterom . Horlogerie K.J. Enthoven. 1884

Den Haag Spuistraat

Den Haag Strand Scheveningen

Den Haag Strand 1880

Den haag Suezkade alb. type

Den Haag Suezkade

Den Haag Turfmarkt rond 1880 Albumentype

Den Haag Turfmarkt

Den Haag rond 1864 Foto A.Braun a Dornach haut Rhin

Den Haag Turfmarkt 1...

Den Haag Turfmarkt Detail 1880

Den Haag Turfmarkt d...

Den Haag Valkenboschlaan en Copernicusplein rond 1900 . Valckenboschkwartier. Originele grote foto 18 x 28 cm Gelatinetype. Foto uit de tijd. Vintagefoto.

Den Haag Valkenbosch...

Den Haag Veenkade 1880 Haanmolen de Rode Haan Albumentype 22x16

Den Haag Veenkade 18...

Den Haag Vijverberg

Den Haag Vijverberg

Den Haag Vijverberg 1870.

Den Haag Vijverberg

Den Haag Voorhout monument Hertog van Saksen Weimar. Foto Oosterhuis

Den Haag Voorhout

De Kanaalweg in Den Helder.

<a href="http://vanuitdenhelder.nl/modules/xcgal/displayimage.php?pid=522&album=3&pos=344" target="_blank" onclick="window.open('http://vanuitdenhelder.nl/modules/xcgal/displayimage.php?pid=522&album=3&pos=344')">http://vanuitdenhelder.nl/modules/xcgal/displayimage.php?pid=522&album=3&pos=344</a>

Den Helder

Den Helder Kanaalweg diapositief;

Den Helder Kanaalwe...

Den Helder Kanaal(weg) Ijsgezicht Gracht Winkel met toneelatributen.

Den Helder Kanaalwe...

Den Helder Dijkstraat. Foto uitgave A.J. Maas. Boekhandel Dijkstraat 16 rond 1900

Den helder Dijkstraa...

Den Helder Nieuwe Diep, vintage foto van een woonhuis in Den Helder (Nieuwediep), ca. 1875. Met op de keerzijde de annotatie: 'Huis in Nieuwediep van hr. en mevr. A. Vos-Bisdom toen zijn ouders er nog woonden. Mevr. Vos-van Schagen staat met jong overleden zoontje achter het raam'. Albuminetype , afmeting: beeldmaat 18 x 15,5 cm, in passe-partout (26,5 x 21 cm).

Den Helder Nieuwe Di...

Den Helder Westergracht

Den Helder Westergra...

collodion na 1906

DenHaag Scheveningse...

Deventer Bergpoort afgebroken in 1862 De Brinkpoort in het noorden, de Zandpoort in het zuidoosten en de Bergpoort in het noordoosten vormden de verbindingen met de buitengebieden. De Bergpoort wordt deels aan Hendrick de Keyser toegeschreven en staat tegenwoordig in de tuin van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Deventer Bergpoort v...

Deventer Binnengracht, in de middeleeuwen de stadsgracht, aan de achterzijde van de Smedenstraat, foto rond 1875. Op de achtergrond rechts stoommeelfabriek Hulscher, die stond op de splitsing Zwolschestraat ( nu T.G. Gibsonstraat) - Graaf van Burenstraat. Op de voorgrond links de leerlooierij van Slichtenbree, gelegen in de bocht van de Smedenstraat. De huisjes aan de rechterkant waren deel van het Park

Deventer Binnengrach...

Deventer: Bokkinghang 3-5 .Op de hoek van de Zandpoort staat het herenhuis Zandpoort 15 dat in 1859 gebouwd is, het had zijn ingang aan de Bokingshang. Iets verderop het grote pakkhuis Bokkingshang 3, dat in 1871 is gebouwd voor de fa. Ten Hoopen en Ten Zijthoff, kooplieden in granen, zaden, meel enz. Gelet op de hoge waterstand van de Haven zal deze foto uit 1876 dateren. Deventer Haven Grote Albumenfoto 20x30 cm

Deventer Bokkingshan...

Deventer omgeving Noordenberg met molen de Drie Gebroeders beek en Meelbrug rond 1870 . Albumentype, vroege afdruk, is kennelijk genaakt met een kapotte plaat met ontbreken rechter bovenhoek. Thans Gibsonstraat . Latere afbeeldingen bekend met ontbreken van deel rechter huisje en achterdeur

Deventer Meelbrug Mo...

Deventer Noordenberg 3 molens. Deventer is een van de vijf oudste steden van Nederland. De plaats staat al in 9e-eeuwse bronnen van het bisdom Utrecht vermeld. In een oorkonde uit 877 wordt gesproken over zeven hoeven in Daventre portu (de haven bij Deventer). In 952 wordt Deventer in een schenkingsoorkonde van koning Otto I als stad vermeld. Nadat de plaats in de loop der tijd steeds meer rechten en privileges had verworven, ontving ze in 1123 van keizer Hendrik V de beschikking over de gemeentelijke gronden. Dit wordt door historici beschouwd als het moment van verkrijgen van stadsrechten door de inwoners.

Deventer Noordenberg...

Deventer omgeving Noordenbergpoort . foto Bosse 1876

Deventer Noordenberg...

Deventer ophaalbrug

Deventer ophaalbrug

Dinteloord postkoets albumentype mount

Dinteloord 1895

Doesburg 1890

Doesburg 1890

Dokkum Grote Breedstraat op de achtergrond de Waag. Dank voor de oplossing Dick Zweers, Tiny Kingma Bruinenberg:

Dokkum Gr. Breedstra...

Dokkum Hoogstraat Vlasstraat Glasplaat Opgelost Wim de Gans Koning

Dokkum Hoogstraat Vl...

Dokkum Vlasstraat Hoogstraat . Opgelost door Wim de Koning Gans . Dank.

Dokkum Vlasstraat

Website: Dit is de Westersingel in Dokkum <a href="https://www.pinterest.com/pin/525654587731302952/" target="_blank" onclick="window.open('https://www.pinterest.com/pin/525654587731302952/')">https://www.pinterest.com/pin/525654587731302952/</a> [...] Dank tiny kingma bruinenberg (boornbergum):voor de oplossing

Dokkum Westersingel

Donkerbroek Friesland

Donkerbroek Frieslan...

Doorn 1895 Hoofdstraat lichtdruk

Doorn Hoofdstraat

Doorn, foto van het huis van G . Lagerweij & zn. Op het bord staat 'Eerste Doornsche Glazenwasscherij, Huis en Rijtuigschilder, Aanzegger'. Fotograaf onbekend.

Doorn, huis rijtuigs...

Dordrecht. Kab kaart Leon & Levie

Dordrecht 1880

Dordrecht albumentype rond 1875

Dordrecht Albumentyp...

Dordrecht Groothoofd-Poort.uitg A.Jager

Dordrecht Groothoofd...

Dordrecht Grote Kerk Uitg. A. Jager

Dordrecht Grote Kerk

Dordrecht: Kab Kaart A.Jager foto toegeschreven aan Pieter Oosterhuis

Dordrecht Merwedekad...

Dordrecht Nieuwe Haven 1895 albumentype 9x12

Dordrecht Nieuwe Hav...

Dordrecht rond 1890

Dordrecht rond 1890

Dordrecht en De Grote Kerk, deze heeft een voorganger in romaanse stijl gehad waarvan de fundamenten bij opgravingswerkzaamheden onder het huidige gebouw zijn gevonden. De tegenwoordige kerk is opgetrokken in een vrij sobere variant van de Brabantse gotiek waarvan ze een van de meest noordelijke representanten is. Het is ook de enige grote stadskerk in het voormalige graafschap Holland die volledig in steen is overwelfd.

Het oudste deel van de tegenwoordige kerk is het Mariakoor, een kapel ten noorden van het hoogkoor die vanaf 1285 werd opgetrokken. Misschien was de verheffing tot kapittelkerk in 1367 aanleiding tot grootscheepse nieuwbouw. De kerk werd in 1457 ernstig beschadigd door een grote stadsbrand, maar vier jaar later was de schade hersteld. Rond 1470 had de kerk haar huidige vorm. De Vlaamse bouwmeester Everaert Spoorwater heeft een belangrijk aandeel gehad in de bouw. De toren, ontworpen door Antoon I Keldermans, werd gebouwd vanaf circa 1504 maar zij is nooit geheel voltooid. De kerk is voor het laatst van 1982 tot 1987 geheel gerestaureerd.

Dordrecht rond 1895

Dordrecht Stadsgezicht rond 1875. De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk te Dordrecht is de grootste kerk van deze stad en dateert van rond 1300 . Het is een kruisbasiliek in Brabants-gotische stijl met een onvoltooide toren en de op een na oudste kerk van de stad (de oudste heet paradoxaal genoeg de Nieuwkerk). In 1572 kwam de kerk in handen van de protestanten. De kerk staat in de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990.

Dordrecht stad en O....

Dordrecht Villa Rozenhof 1891. Foto Mogelijk Jacob Olie

Dordrecht Villa Roze...

Dordrecht Voorstadhaven Albumentype 13x18 cm datering rond 1890

Dordrecht Voorstadha...

Dordrecht Winter 1927 Bevroren Oude Maas Rivier. Foto Atelier Brugman

Dordrecht Winter Maa...

Drachten Dorpsgezicht met Societeit Tessia (?) en "rechts boven de Linden uitstekend dakvenster van huis/directeurswoning Post Telegraaf"

Drachten Dorpsgezich...

Dreumel naar de dijk Gemeente West Maas en Waal . Opschrift achterop 'Voorheen Nuland'. Zilverbromide rond 1900 17x11

Dreumel v/h Nuland