Nieuw

41 foto's. Laatste update op 06-07-2021.

In de zaal 'Nieuw' ziet u de recent verworven foto's en vaak een scala aan onderwerpen, stads- en dorpsgezichten , portretten, klederdrachten en dieren. De foto's verschuiven geleidelijk naar de betreffende zalen. Met het zoeksysteem zijn de onderwerpen altijd makkelijk te vinden. Photomuseum.nl is altijd geïnteresseerd in aanbod van oude foto's. Dus heeft u bijzondere 19e-eeuwse fotografie die niet in uw collectie past, dit e-photomuseum houdt zich aanbevolen: info@photomuseum.nl

Alphen aan de Rijn. Oude Rijn. Dorpsgezicht aan het water met boten en boeren.
Preegdrukdatering 1903, preegdruk fotograaf August F. M. Vogt uit Amsterdam (1871-1922) Fototype matzilvertype. Collodiumzilverdruk goud getoond op karton. foto 11x 16 cm

Alphen aan de Rijn 1...

Tussen Alphen en Oudshoorn. Boer aan de wandel langs de Oude Rijn, rechter oever. Foto August F.W. Vogt Amsterdam (1871-1922). Matte Collodium zilvertype goudgetoond op Karton. foto 10x15 cm.

Alphen, Oudshoorn Ou...

Amsterdam Brouwersgracht detail stereofoto rond 1880 . ntk

Amsterdam Brouwersgr...

Amsterdam Damrak detail warmoeszijde rond 1880. ntk

Amsterdam Damrak det...

Amsterdam Kwakerspoel. Stereofoto, albumentype 
Gezien vanuit het westen naar de stad. De vier houtzaagmolens zijn van links naar rechts: De Omval, De Vrouwenakker, De Witte Lelie en de Vriendschap. Over de schuur van de Vrouwenakker zijn nog juist het wiekenkruis van De Haan en de schoorstenen van de gasfabriek aan de Schans te onderscheiden. 
Vervaardiger  Louw, Henri de (1851-1944)
Ook in de Collectie Frits Knuf Datering1875 ca.

Amsterdam Kwakerspoe...

Amsterdam Leidseplein detail. rond 1885 detail. Het Leidscheplein, ziende op de Schouwburg en de Koepelkerk uit 1884 aan de Stadhouderskade.
Leidseplein met paardentrams, die vanaf 1898 werden vervangen door elektrische trams, gezien vanuit de Leidsestraat naar het Leidsebosje. Links de in 1909 gedempte Lijnbaansgracht, en de Koepelkerk uit 1884. Rechts de oude Schouwwburg voor de brand , de nieuwe Stadsschouwburg werd gebouwd in 1894. Zie ook

Amsterdam Leidseplei...

Amsterdam Nieuwmarkt detail stereo rond 1880 . ntk

Amsterdam Nieuwmarkt...

Amsterdam Oude Kerk detail rond 1880 ntk

Amsterdam Oude Kerk ...

Amsterdam Singel rond 1870 met Lutherse Kerk en open haven front

Amsterdam Singel ron...

Arnhem Rijnkade Eusebiuskerk . Glasplaatpositief uit Cityserie 35, Mooi Nederland

Arnhem Rijnkade Euse...

Bergen op zoom Rijkebuurtstraat en gevangenpoort. Diapositief uit de Cityserie 35 Mooi Nederland

Bergen op Zoom Gevan...

CDV driewieler en jongen foto Jac Niestadt 1872-1916 Vlaardingen Hellevoetsluis

CDV Fiets Driewieler...

CDV Moeder met kind en hobbelpaard . 1863 Een van de vroegere cdv's in Nederland fotograaf W. Tinker 1816 Blackly near Manchester Haarlem 1896

CDV fotograaf Tinker...

CDV Klederdracht Vlaardingen foto L.M. Muns rond 1900

CDV Klederdracht Vla...

CDV 3 stokoude mensen, vermoedelijk Leiden, A Koorenhof.

CDV Stokouden rond 1...

Den Haag Groenmarkt detail stereofoto rond 1880 ntk

Den haag Groenmarkt

Den Haag Grote Markt Albumentype

Den Haag Grote Markt

Den Haag, Plaats, standbeeld Johan de Witt, Nilmij, Nationaal Kasregisters . Diapositief rond 1905

Den Haag Plaats

Den Haag Zeestraat De Zeestraat in Den Haag is het verlengde van het Noordeinde richting Scheveningen. Aan de straat liggen tientallen rijksmonumentale gebouwen. Tot het einde van de 17de eeuw lag Den Haag voornamelijk binnen de singels. Tussen Den Haag en Scheveningen waren duingebieden waar gejaagd werd, waar molens en een enkele boerderij stonden, waar schapen liepen en waar landgoederen lagen zoals Zorgvliet en Clingendael.

Om naar Scheveningen te gaan, verliet men de stad door een poort aan het einde van het Noordeinde. Met een veer en later over de Scheveningsebrug stak men de singel over. Het heet aan de rechterkant nog steeds de Scheveningse Veer, aan de linkerkant ligt de Hoge Wal, waaraan de Koninklijke Stallen liggen die verbonden zijn met de tuin achter het Paleis Noordeinde. De Zeestraat en haar verlengde, de Scheveningse Zeestraat, later de Scheveningseweg genoemd, werden in het midden van de 17de eeuw aangelegd.

Den Haag Zeestraat a...

Enkhuizen Drommedaris Zeilboot. Diapositief uit de Cityserie 35 Mooi Nederland

Enkhuizen Drommedari...

CDV foto van Abraham Koorenhoff Leiden 1844 -1917 .Vermoedelijk de familie van Koorenhoff zelf in de tuin met echtgenoot Dina Chrispyn en hun 8 kinderen waaronder Maria en Jacob

Familie in Tuin Leid...

Haarlem Kerkstraat Albumentype . 20x26 cm rond 1890 . Op de achtergrond : Fraaie toren in 1613 door Lie­ven de Key ge­bouwd te­gen de ou­de­re St. An­na­kerk, wel­ke in 1645 – 49 door de hui­di­ge naar ont­werp van Ja­cob van Cam­pen ver­van­gen werd, steen met op­schrift oost­ge­vel. (Bron van dit tekst­frag­ment: Rijks­mo­nu­ment 19616.)

Haarlem Kerkstraat

Hansweert Schutkolk gezien vanuit NW , 23 september 1864.  Foto Pieter Oosterhuis . Vroege foto uit een reeks rond het graven van het kanaal door Zuid- Beveland, inclusief de doorkruisingen van de spoorweg naar Vlissingen en Middelburg. . Het kanaal wordt in het Noorden afgesloten door de sluizen van Wemeldinge en in het zuiden door de sluizen van Hansweert. Het graven van het kanaal was een verplichting aan België uit 1839, om de Schelde in verbinding te houden met de Rijn. Archief : Zeeland. RAZ, Z.I. 111 324/12 .

Hansweert 1864 Piete...

Heelsum Kerkje rond 1885 . Kabinetkaart photographisch atelier J.H. van der Laag Wageningen, 'naast het station'. Foto is verbleekt en bewerkt naar een hoger contrast

Heelsum Kerkje rond ...

Bordeaux Rue du Pas St George sous la Neige . Etablissements . Coiffeur, Debit de Vins , Epicerie, Mercerie, Hotel .Vintage Photographie !895 .

Le Vieux Bordeaux so...

Leiden, Haagweg Oude Rijn/Galgewater. Molen d'Heesterboom, achtkantige bovenkruier met Stelling, 1804. monument 25653. Houtdroogloods van Noordman. rond 1920

Leiden Molen d'Heest...

Lemmer plein met Boekhandel en Boekbinderij van L.D Landmeter. ( De naam Landmeter is in 1790 in verband met acheternaamgevingswet aangenomen door de kinderen uit de familie Douwes. Laurens Douwe Landmeter. Geboren : 7 april 1853, Lemmer. Overleden : 5 juli 1905, Apeldoorn. Beroep : boekdrukkersleerling, boekdrukker, boekhandelaar. Boekdrukkersleerling in Leeuwarden, 28 januari 1876 uit Gorichem, 30 oktober 1876 naar Lemmer). Foto van Mozes van der Woude Huisschilder fotograaf in Lemmer tot 1877 , daarna zonder verdere gegevens vertrokken naar Duitsland. Foto vermoedelijk dus uit 1876/77

Lemmer Boekhandel va...

Lemmer, havengebied. Vermoedelijk 1876/77. Fotograaf Israel Mozes van der Woude huisschilder fotograaf. In 1877 vertrokken naar Duistland.

Lemmer fotograaf Moz...

Maastricht, Maas, Servaasbrug, Diapositief uit de Cityserie35

Maastricht Maas

Eiland Marken NH. ingekleurde foto Gelatine Zilver type rond 1890, met. de hand ingekleurd. Zeldzaam exemplaar en voor Marken zeer zeldzaam. Let op, dit is dus geen grafisch procedé, zoals bijvoorbeeld een ansichtkaart, maar handwerk uit de 19e eeuw. Afmetingen 16 x 21 cm.

Marken ingekleurd

Nijmegen Gierbrug Albumentype , Kabinetkaart uitg A. Jager Amsterdam

Nijmegen Gierbrug

Nijmegen Oude Stadhuis kabinetkaart uitg. A. Jager Amsterdam

Nijmegen Oude Stadhu...

Nijmegen Panorama Waalkade uitg. A. Jager Amsterdam

NIjmegen Panorama Wa...

Rotterdam. Erasmusbeeld rond 1870. Voor aanleg Luchtspoor. Het Erasmusbeeld is een standbeeld van Desiderius Erasmus, dat is ontworpen door beeldhouwer Hendrick de Keyser. Het is voor zover bekend het oudste bronzen standbeeld van Nederland.[1][2] Het beeld werd in 1622 door de Rotterdamse bronsgieter Jan Cornelisz. Ouderogge gegoten en geplaatst op de Grotemarkt.

Rotterdam Erasmus 18...

Rotterdam Mosseltrap links, De Spaansche kade. Kabinetkaart. Uitgave Reede & Co . Mosselentrap Spaanse kade

Rotterdam Mosseltrap...

Rotterdam nieuwe haven detail stereofoto rond 1880 ntk

Rotterdam Nieuwe Hav...

Rotterdam Oostpoort detail sterofoto rond 1880 . ntk

Rotterdam Oostpoort,...

Rotterdam Schiedamse Kade. rond 1870 . Kabinetkaart. Waarschijnlijk F. Jager Amsterdam

Rotterdam Schiedamse...

Rotterdam Spaanse Kade links bij Mosseltrap met Nieuwe Haven Albumentype Spaansche kade met Nieuwe Haven. Links Mosseltrap na afbraak huizen rij.

Rotterdam Spaanse Ka...

Scheveningen Den Haag Strand

Scheveningen Den Haa...

Zaanstreek weg naar 't Kalf langs den Poel. Buurtschap 't Kalf. Zaagmolens , Houtopslag boerderij. Noord Holland aan het water. Foto 1903 door fotograaf August F.W. Vogt Amsterdam.(1871-1922 11x15 cm. Fototype mat Collodium zilverdruk goudgetoond.

Zaanstreek 't Kalf D...